| Studia - japonistyka | |
|
+28Akarui_Misaki Kaze Rinoa Nee Mikurusia :3 Mayumi Nagisa Juliab4 efree rafal nanaka romanka Naggaroth Ridiia xg Arczi The Raven Mara_pl Aki kocha Hiro ^^ slawek15 Tenshi ChibiAki Misuzu Kari-chan=^^= Nuria Yvetta Admin Kanarek 32 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Kanarek Moderator
Liczba postów : 68 Age : 34 Localisation : Okinawa Registration date : 04/05/2007
| Temat: Studia - japonistyka Sob Maj 05, 2007 2:31 pm | |
| Kto z was chciałby studiować japonistykę?? Co wiecie na temat warunków przyjęcia?? Z tego co mi wiadomo, to Japonistyka jest obecnie tylko na 3 uczelniech w Polsce: Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Jaggieloński i Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu. Warunki przyjęć, no oczywiście jeden z najtrudniej dostępnych kierunków w Polsce (na jedno miejsce przypada ok 20 osób). Co do matury, nie wiem dokładnie jak jest teraz, ale trzeba mieć po ok 100% z rozszerzonego angielskiego i polskiego, żeby mieć szansę się dostać :/ I to jest ten największy problem. Obecnie nie orientuję się co jak jest z rozmową kwalifikacyjną. Chyba 2 albo 3 lata temu na UW była rozmowa kwalifikacyjna, i potrzebna była znajomość tych książek: 1. Estetyka japońska : antologia / red. Krystyna Wilkoszewska. – Kraków : Universitas, 2001 2. Ian P. McGreal Wielcy myśliciele Wschodu. – Warszawa : Al Fine, 1997 3. Wiesław Kotański W kręgu shintoizmu. Warszawa : Dialog, 1995 4. Mikołaj Melanowicz Literatura japońska. T. 1-3. - Warszawa : PWN, 1994-1996 5. Ewa Pałasz-Rutkowska, Katarzyna Starecka Japonia. – Warszawa : Trio, 2004 (Historia Państw Świata w XX wieku) 6. Jadwiga Rodowicz Pięć wcieleń kobiety w teatrze no. – Warszawa : Pusty Obłok, 1993 7. Jolanta Tubielewicz Historia Japonii. – Warszawa : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1984 8. Jolanta Tubielewicz Mitologia Japonii. – Warszawa : Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, 1977 9. Jolanta Tubielewicz Słownik kultury Japonii. -Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1996 10. Jolanta Tubielewicz Japonia zmienna czy niezmienna? – Warszawa : Trio, 1998 Sprawdziłbym jak to wyglląda teraz, ale strony tych uniwersytetów są szczerze mowiąc trochę nieczytelne, a przynajmniej ja się w nich nie łapię Jeśli ktoś ma jakieś świeże pewne info to proszę o zamieszczenie ich tutaj. | |
|
| |
Admin Admin
Liczba postów : 121 Age : 33 Localisation : Chicago Registration date : 03/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Maj 05, 2007 2:37 pm | |
| Nie dla mnie takie cosik Ja juz mam Swoje plany na przyszlosc | |
|
| |
Yvetta Stały Bywalec
Liczba postów : 56 Localisation : K-ce/Chicago Registration date : 03/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Maj 05, 2007 6:29 pm | |
| nawet mozna powiedziec, ze ten kierunek jest BARDZO trudny (jaonski to chyba jeden z najbardziej 'odrebnych' jezykow swiata!!) wiec prosto jest rzec- dostaja sie tylko najlepsi. | |
|
| |
Nuria Stały Bywalec
Liczba postów : 73 Age : 32 Localisation : Nagasaki Registration date : 04/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Nie Maj 06, 2007 11:16 am | |
| Kami-sama... a ja zawsze marzyłam o japonistyce... ale nie ma bata, nie dostanę się . No, ale też już inne plany mam, więc nie taka tragedia | |
|
| |
Kari-chan=^^= Nowicjusz
Liczba postów : 131 Age : 32 Localisation : Asahigawa xD Registration date : 03/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Nie Maj 06, 2007 2:44 pm | |
| | |
|
| |
Kanarek Moderator
Liczba postów : 68 Age : 34 Localisation : Okinawa Registration date : 04/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Nie Maj 06, 2007 4:30 pm | |
| Kari- chan, ale przynajmniej wiesz co chcesz robić. Ja mam ten problem, że cały czas waham się pomiędzy 3 lub 4(zależy od nastroju ) kierunkami i potem będzie ten problem co wybrać :/ W dostaniu na japkę najstraszniejsze są te wymagane wyniki z matury. Angielski można jeszcze zdać, wystarczy naprawdę dobrze umieć, ale polski rozszerzony?? Ja usłyszałem tematy z tego roku, to się załamałem (z resztą maturzyści też ) | |
|
| |
Yvetta Stały Bywalec
Liczba postów : 56 Localisation : K-ce/Chicago Registration date : 03/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Pon Maj 07, 2007 4:24 pm | |
| (no, podobno ang. w tym roku tez byl dosc trudny ^^) hmm, ja bym z tm raczej nie miala jakiegos wiekszego problemu, bo akurat te dwa przedmioty mi ida najlepiej (hmmm, ciekawe czemu z polaka mam 4 i 5, a z ang. 5 i 6...xDDD), aczkolwiek to byloby z pewnoscia jakies utrudnienie... | |
|
| |
Misuzu Super Usher
Liczba postów : 220 Age : 30 Localisation : Bledzianów Registration date : 29/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sro Maj 30, 2007 1:41 pm | |
| o ja cię xD ja z polaka mam 3/4 a z ang chodzę na dodatkowy (w gim. już nie) to mam piątki bo 6 nie ma... a może są tylko ja o tym nie wiem xD aczkolwiek zawsze dostaje nagrodę z polskiego sie tylko poprawić i mozna lecieć na japonistykę ale trzeba wkuwać ;( głupio ze trzeba rozszerzony polski... ;( przecież ja umiem polski... | |
|
| |
ChibiAki Moderator
Liczba postów : 79 Age : 40 Localisation : Neverland Registration date : 12/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Czw Maj 31, 2007 12:02 am | |
| Obecnie japonistykę można studiować w Łodzi i Poznaniu. Jeżeli myślicie że japoński jest trudny to sie niestety mylicie:P Nasz ojczysty jeżyk jest jednym z najtrudniejszych języków świata. Przykład: w japońskim jest około 50 sylab, a w polskim mniej więcej 300 xD A jeżeli chodzi o kanji to nie ma co sie martwić nawet 80-letni japończycy nie znają całego kanji Oni sie poprostu uczą tego całe życie. Dodatkowo mamy przewage np: nad amerykanami bo w naszym języku występują miękkie dzwięki np: ś, ć itp. dlatego z łatwością możemy wymawiać japońskie słowa np: chibi (mały) czt. ćibi. | |
|
| |
Tenshi Początkujący
Liczba postów : 33 Registration date : 22/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Czw Maj 31, 2007 5:44 am | |
| to prawda Japoński jest w Łodzi- wiem bo mieszkam tam, a ogolniej rzecz biorąc mozna sie go uczyć na stosunkach międzynarodowych. Mam znajomych którzy w taki sposób sie go uczą. Co do polskiego to prawda- jest to jednen z najtrudniejszych jezyków świata- znajduje sie w pierwszej czwórce, czy jakos tak Japonski w sumei nie jest trudny, tylko ta pisownia zmyla wszystkich | |
|
| |
Misuzu Super Usher
Liczba postów : 220 Age : 30 Localisation : Bledzianów Registration date : 29/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Czw Maj 31, 2007 1:47 pm | |
| Tez własnie sie niedawno nad tym zastanawiałam że polski to najtrudniejszy jest i ze my mamy sie najlepiej bo jak chcemy sie uczyc angielskiego to zawsze bedziemy miec poprawna wymowe i z Japonskim tak samo | |
|
| |
Kanarek Moderator
| Temat: Re: Studia - japonistyka Czw Maj 31, 2007 7:18 pm | |
| Tak, japoński nie jest trudny. Uczyłem się go trochę czasu i muszę powiedzieć, że z całkiem niezłymi wynikami (a przynajmniej mnie zadowalały). Jednak jeśli chodzi o studia, to jest już całkiem inna bajka. Ciężko się dostać a podobno jeszcze trudniej utrzymać. | |
|
| |
ChibiAki Moderator
Liczba postów : 79 Age : 40 Localisation : Neverland Registration date : 12/05/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Czw Maj 31, 2007 8:34 pm | |
| Z tego co kojaże to w Łodzi jest rozmowa kwalfikacyjna, obowiązkowa znajomość angielskiego poziomie tzw. komunikatywnym czyli trzeba umiec sie dogadac dobrze ale nie trzeba znac dobrze gramatyki. Jeszcze jest wymagana znajomość histori Polski i Japoni. A jak zna sie japoński na poziomie podstawowym to juz wogóle wypas xD | |
|
| |
Tenshi Początkujący
| Temat: Re: Studia - japonistyka Czw Maj 31, 2007 8:39 pm | |
| - Kanarek napisał:
- Jednak jeśli chodzi o studia, to jest już całkiem inna bajka. Ciężko się dostać a podobno jeszcze trudniej utrzymać.
dlatego o studiach nawet nie myślę. Po prostu sama chce sie nayczyc tego jezyka dla siebie Kiedys juz co neic oumialam ale mialam (z pewnych powodów) 2-3 letnia przerwe i troche pozapominalam | |
|
| |
slawek15 Stały Bywalec
Liczba postów : 75 Age : 38 Localisation : WLKP. Registration date : 02/06/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 5:54 pm | |
| Polemizowałbym trochę ze stwierdzeniem, że japoński nie jest trudny. Fakt, wymowa dla Polaków - bułka z masłem. Tworzenie form - da się opanować. Użycie odpowiednich struktur w odpowiedniej sytuacji - z tym są już duuuże problemy. Nie zauważa się tego na początku nauki, kiedy poznaje się podstawy, ale potem zaczynają się schody. Oczywiści można mówić nienaturalnie i nadal będzie się zrozumiałym, jednak moim zdaniem jak już się czegoś uczyć, to porządnie. A studia zgadza się, potrafią wkurzyć :-) | |
|
| |
Tenshi Początkujący
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 6:57 pm | |
| - slawek15 napisał:
- Użycie odpowiednich struktur w odpowiedniej sytuacji - z tym są już duuuże problemy. Nie zauważa się tego na początku nauki, kiedy poznaje się podstawy, ale potem zaczynają się schody.
wydaje m iksie, ze ito da sie jakos przyswoic- tylko trzeba zawsze kiedy sie juz posługuje językiem zwracać uwagę. A to, że ktoś to pomija to wynika bardziej z niedbalstwa, niz z niewiedzy. Choc oczywście swoją drogą kazdy inaczej przyswaja wiedzę | |
|
| |
slawek15 Stały Bywalec
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 7:02 pm | |
| Oczywiście, że sie da, ale wtedy japoński przestaje się wydawać już "taki prosty". Pomijam fakt największej cholery tego języka, jaką jest pismo.... | |
|
| |
Tenshi Początkujący
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 7:04 pm | |
| o tym już wspomniałam- napisałam, że pomijając pismo jezyk nie jest taki trudny | |
|
| |
Aki kocha Hiro ^^ Początkujący
Liczba postów : 20 Localisation : TOKYO ^_^ Registration date : 01/06/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 9:24 pm | |
| jak dla mnie japoński jest 100 razy łatwiejszy od angielskiego xD Z kanji też nie mam większego problemu, jakoś łatwo mi się je zapamiętuje...z tym, że czasami jak przychodzi przeczytanie lub zrozumienie jakiegoś złorzenia to się robi gorąco xD | |
|
| |
slawek15 Stały Bywalec
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 9:31 pm | |
| A ile ich już znasz?
Zapamiętanie kształtu to jedno, a zapamiętanie czytań (nie tylko tych z jouyou) to drugie. Nawet jak się zna wszystkie czytania, to trzeba wiedzieć, którego użyć w danym złożeniu, z czym problem ma często znaczna część samych Japończyków, zwłaszcza w nazwach własnych, imionach i nazwiskach.
A co do angielskiego.... Jest on nam bliższy kulturowo i bardziej powszechny, przez co jednak łatwiej jest się go nauczyć przeciętnej osobie. | |
|
| |
Aki kocha Hiro ^^ Początkujący
Liczba postów : 20 Localisation : TOKYO ^_^ Registration date : 01/06/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 9:44 pm | |
| razem ze wszystkimi czytaniam znam i podstawowymi złorzeniami ok 380 (tam +/- ;P) rozpoznawane w tekstach, czasami mam z nimi problem w złorzeniach ok 300 i jeszce troche takich co wiem tylko co oznaczają.
Z angielskim nie mam jakiś tam większych problemów, umiem się dogadać, ale słabo u mnie z gramatyką, bo jej nie rozumiem (nigdy w szkole angielskiego nie miałam). | |
|
| |
slawek15 Stały Bywalec
| Temat: Re: Studia - japonistyka Sob Cze 02, 2007 9:58 pm | |
| No to trochę się jeszcze poduczysz i zaczną się schody. Nie ma osób, przynajmniej ja nie znam, które by się w kanji'ach nie myliły. Chodzi tu zwłaszcza o złożenia. Osobiście lubię kanji, ale i tak uważam, że ich system pisma jest najbardziej popieprzony na świecie. Dodaj do tego system nauki (nie tylko pisma) na japonistyce i już wiesz, co czuję... | |
|
| |
Tenshi Początkujący
| Temat: Re: Studia - japonistyka Nie Cze 03, 2007 11:18 am | |
| - slawek15 napisał:
A co do angielskiego.... Jest on nam bliższy kulturowo i bardziej powszechny, przez co jednak łatwiej jest się go nauczyć przeciętnej osobie. zgadza sie, podobnie jest z angielskim.. Myślę, ze mozna też pod to podciągnac włoski, hiszpanski i francuski- sa to bowiem jezyki z którymi każdy Polak, Europejczyk ma stycznosć. Z innymi jest probem taki, iż choć nie zawsze są trudne to wygladaja na to przez to, że zupełnie różnią się od tych, któe przecieetny człwoiek słyszy | |
|
| |
Mara_pl Początkujący
Liczba postów : 2 Registration date : 11/06/2007
| Temat: Re: Studia - japonistyka Pon Cze 11, 2007 4:50 am | |
| Zgadzam sie tutaj ze Sławkiem.. Może i kanji na począktu nie są trudne, ale jak nie powtarzasz to możesz być geniuszem i kaplica.. Ja w środę zamykam mój etap nauki jouyou [1945 znaków] testem i jakoś nie jestem tego testu pewna... Co do trudności języka to własnie gramatyka jest przyjemna i nieskomplikowana, wymowa łatwa, ale żeby mówić naturalnie:/ oj nie nie nie.. To juz nie jest ani proste, ani przyjemnie [znacyz sie jak sie nie udaje, to i przymne nie jest;)] Od 3 lat uczę się intensywnie japońskiego, od 3 lat zapominam też sukcesywnie angielski, ale nadal bardziej pewna jestem swoich zdań po ang niż po jap... Im dalej w las zwany nihongo tym ciemniej :)Ale nie zrażajmy się, żeby się dogadać prostymi formami nie trzeba wiele Zeby poczytać mange już wiecej, ale to nadal nie tyle, by plynnie mówić ;P | |
|
| |
Misuzu Super Usher
| Temat: Re: Studia - japonistyka Pon Cze 11, 2007 12:36 pm | |
| tak, tak gdyby nie te znaki to Japoński byłby prościejszy. Ale bez tych znaków Japonia nie byłaby Japonią ;P Ja już sie nauczyłam ok. 7 znaków hiragany BIJE REKORDY hahahha | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Studia - japonistyka | |
| |
|
| |
| Studia - japonistyka | |
|