| uczymy się razem czyli samoopomoc | |
|
+18Milo Mayumi Mikurusia :3 Chen Lii Xiltyn Nee 5ml Nyu_xD Nagisa Yumitori hahahaxD Rinoa Mihau-san Molcia1994 shogun nanaka patsok efree 22 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
nanaka V.I.P
Liczba postów : 1012 Age : 29 Registration date : 24/05/2008
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Pon Cze 08, 2009 11:20 am | |
| No dobra masz racje ;p Ale to nie moja wina! Nauki tez mam duzo! ;p A co do cb patsok to ci zazdroszcze ze juz tyle umiesz! ;p Ja to sie tak ucze w kratke xD | |
|
| |
efree V.I.P
Liczba postów : 1171 Registration date : 28/03/2009
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Pon Cze 08, 2009 4:34 pm | |
| patsok troszke zle mnie zrozumiales tu niechodzi ze masz sie uczyc z jakiejs plyty slów wystarczy jakies zrudlo z neta. kanji mozna pisac na dwa sposoby 1 sposób czyli jedno slowo to jeden znak kanji to jest wiadome nie?? i wtedy wlasnie jak napiszemy ten znak 父 to bedzie on oznaczal tata i przecztamy go chichi. 2 sposób to pisanie znakami kanji jak hiraganą np jak znak ojca bedzie obok znaku matki w slowie czyli o tak 父 母 to nieprzeczytamy tego chichihaha tylko fubo poniewaz znak ojca z innym znakiem obok czytamy fu a matki z innym znakiem czytamy bo a fubo oznacza rodzice teraz kumasz??? nie potrzebujesz żadnego słuchania tylko musisz wiedzic jak czytac znak osobno a jak razem a i wiem wiem ze chcecie to historyjke przetlumaczylem jo odrazu jak mi ją patsok wysłał (zbytni sie nie wysililes z trudnoscia )ale prawde muwiąc to teraz niemam czasu wejsc na worda i napisac poniewarz codziennie kuje i poprawiam oceny aby byly jak najlepsze nawet niemam czasu aby sie japońskiego pouczyć ostatnio tylko powtażam to co już umiem postaram sie jak najszybciej wstawić tą historyjke rade pedagogiczną mam w piątek więc jeszcze tylko z tydzien bede mial taki zwariowany a potem juz wolne | |
|
| |
patsok Nowicjusz
Liczba postów : 131 Age : 29 Localisation : Jaworzno Registration date : 26/04/2009
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Pon Cze 08, 2009 7:37 pm | |
| nie ma co zazdroscic ;p umiem hiragane + zwroty grzecznosciowe i niektore slowka z rodzinki
z tymi znakami kanji to juz rozumiem a ze sluchania to chodzi mi o to jak np. przeczytac watashi? łataszi, watasi, łatasi wiele jest form, ktorych nie wiem jak sie czyta ;p historyjka miala byc latwa, pojedyncze zdania, zebym(smy) cos kojarzyli na podstawie historyjki ;p nie poganiam cie, tylko chcialbym sie sprawdzic jak najszybciej, bo musze zobaczyc czy po ok. tyygodnia bez powtorki nadal pamietam znaki | |
|
| |
patsok Nowicjusz
Liczba postów : 131 Age : 29 Localisation : Jaworzno Registration date : 26/04/2009
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Wto Cze 09, 2009 6:24 pm | |
| http://www.japonka.pl/moodle/mod/resource/view.php?id=253pieknie mi poszlo spodziewalem sie, ze bedzie gorzej- Spoiler:
Na 50 znaków miałem 5 błędów, czyli mam 10% błędów przy 90% poprawności
jednak pomyslalem, ze dojde do 100 znakow - Spoiler:
Na 100 znaków miałem 5 (jechalem dalej po 50 - ten sam test) wiec mozna powiedzieć, ze druga 50 znakow była 100% poprawna a jako 100 znakow, mam 5% błedow i 95% poprawnosci
chyba dobrze? | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Czw Cze 11, 2009 10:27 am | |
| no dobrze ci idze any tak dalej weszlem w posiadanie prawdziwej gazety z japoni podobna do gazety wyborczej wszystko jest napisane hiragana katakana i kanji jesli chcecie to moge wam tą gazete zeskanować abyście sobie jakiś artykół przetłumaczyli tylko powiedzcie czy wam sie bedzie chcialo bo tak wkładać na forum skany dla nikogo niepotrzebne to trochę bezsensu | |
|
| |
patsok Nowicjusz
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Czw Cze 11, 2009 3:23 pm | |
| ja bym chcial tylko zeby caly artykul byl w hiraganie ;P | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sob Cze 13, 2009 7:38 pm | |
| niestety próba dodania skanuw gazetki została zakończona niepowodzeniem poniewarz na wszystkich hostingowych stronkach pisze ze wielkość zdięć jest zbyt duża ale nic straconego jak tylko bedziecie na gg to wam prześle sorki patsok w całej gazecie niema ani jednego artykułu napisanego tylko hiraganą ale będziesz miał zajęcie szukając wszystkich znaków jakie znasz dzieki temu sobie utrwalisz a nóż nawet coś skumasz a tak odchodząc od tematu (co chyba nie będzie trudne bo najwyraźniej moderatorzy i admin zapomnieli juz kompletnie o tym forum więc zadnych kar chyba nie będzie ) powiedzcie jak wam poszło w tym roku szkolnym?? są jakieś niespodzianki jeśli chodzi o oceny albo średnią ?? | |
|
| |
patsok Nowicjusz
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Nie Cze 14, 2009 3:39 pm | |
| niespodzianka to bardzo wielka! Mam srednia 5,07 przy I gimnazjum, a musze powiedziec, ze w podstawowce ani razu nie mialem powyzej 5.0 ... mialem max. 4,83 chyba w 5 klasie
A mam pytanie, oplaca kupowac sie jakis slownik? Czy dopiero jak sie "cos" umie, znaczy sie wiecej niz podstawy i sie szuka dodatkowych slow?
I nurtujace mnie pytanie, w jaki sposob sie szuka znakow kanji w slowniku? Nie wiedzac co oznacza majac tylko zapis znaku? Sa pogrupowane jakos czy cos? | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Nie Cze 14, 2009 5:30 pm | |
| jak nie znasz tego znaku to w prawdziwym japonskim slowniku nic nie znajdziesz na górze strony są kanji i na ich podstawie wyszukujesz dany wyraz. słownik sie przydaje i to bardzo niewiem czy to z tobo czy z nanako rozmawialem o słownikach ale jesłi chodzi o to to polecam ci "słownik japońsko-polski" wydawnictwa wiedza powszechna słownik ten kosztuje 60zł ale jest on wart każdej złotuwki z tej ceny serio twarda okładka na pierwszych stronach jest tabelka z całą hiraganą i katakaną później kilka stron ze wskazuwkami jak używać japońskiego słownika przy każdym znalezionym słowie jest jego odpowiednik w hiraganie i kanji a na dodatek obok są przykładowe zdania w których owe zdanie moze być użyte na końcu masz 30 stron o gramatyce japońskiej zaimki przymiotniki czasowniki struktury zdania i takie tam a na ostatniej stronie jest mapa japoni więc serio polecam informacj jest bardzo duzo szczególnie dla początkującego a cena nie aż tak duża a stronce japonka.pl można go zamuwic ja też go używam i chwale go sobie bo zawiudł mnie może tylko kilka razy kilka razy kurcze 5,07 ty kujonku juz niepowiem jaką ja miałem średnią w 1 gim | |
|
| |
patsok Nowicjusz
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Nie Cze 14, 2009 8:11 pm | |
| moze jak dostane wyplate za "srednia" od rodzicow to pomysle nad slownikiem ja kujon? ;( ja ci powiem, ze sie wogole nie uczylem prawie tylko na sprawdziany jakies powtorki a tak kartkowki to bez przygotowania prawie jedynie historii nie do konca pojmuje, bo nie moge tych wszystkich dat i imion zapamietac chociaz wypracowalem 5 czyli jak mam znak kanji, znaleziony w np. gazecie a nad nim nie ma zapisu hiragany to nie mam jak go znalezc? ;/ z nanaka rozmawiales wtedy o slowniku pochwal sie srednia =D | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Pon Cze 15, 2009 6:53 pm | |
| no ten słownik sobie kup bo warto średnią sie nie pochwale chodzbys blagal na kolanach ale pochwale sie ze z histori mam 5 a historje japoni znam na blaszke bo sam się uczę w domu kupiłem sobie nawet podręcznik do histori japoni | |
|
| |
nanaka V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Wto Cze 16, 2009 6:35 am | |
| Znasz cała historie Japonii??! O kurde... Ale ci dobrze... ;p Ja tez tak chce! <lol> A i mam jakies takie pytanie ;/ Patsok ile juz umiesz?! Kurde... Ja sie musze wziac za ta hire bo sie jej nigdy nie naucze... ;( A pytanie do efree to wes mi napisz cos o określeniach lokalizacji czyli "arimasu" i "imasu" Bye | |
|
| |
patsok Nowicjusz
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Wto Cze 16, 2009 3:49 pm | |
| | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Wto Cze 16, 2009 6:17 pm | |
| arimasu i imasu to okoliczniki podstawowymi okolicznikami miejsca są koko-ni soko-ni asoko-ni czyli pokolej koko- przy mnie soko-przy tobie asoko -pomiedzy nami lub daleko od nas i te okoliczniki przeważnie pisze sie na początku zdania a na końcu zaś pisze sie własnie imasu albo arimasu imasu piszemy gdy podmiot jest nieżywotny jak np człowiek zwierze a jak podmiot jest nieżywotny np krzesło komputer to piszemy arimasu mam nadzieje że zrozumiałas napisałem najprościej jak mogłem tak to ten słownik patsok jeśli chodzi o religie to są tam noromalne jak u nas chrześcijanizm buddyzm i takie tam chociaż kiedyś w japoni modlono sie do swoich przodków lub ogólnie zmarłych prawde muwioc nie wiem czy dalej to się robi bo nie znam za bardzo religijnej strony dzisiejszej japonji:P no jeśli chodzi o historyjke to opowiem jedną która jakoś mi w pamięci siedzi opowiem najkrucej jak sie da aby nie zanudzac historyjka pochodzi za czasuw samurajów kiedy to mongołowie najechali japonie zupełnie nieprzygotowani samurajowie zamknęli sie w twierdzy najbliższej moża i otrzymali rozkaz od cesarza żeby pod żadnym pozorem nie przepuścić wroga w głąb lądu samurajowie liczyli sobie około 3 tysięcy a mongołów prawie 30tysiecy dzielni japończycy wytrzymali prawie 5 miesięcy i niepozwolili wrogowi zajść dalej niż za tereny plaży i muruw twierdzy kiedy to samurajowie byli już u kresu sił i wiedzieli że nie wytrzymają już dłużej zaczeła sie pora monsunuw i właśnie przyszła pod wieczór jeden potężny huragan mongołowie kturzy rozbili obóz na plaży byli całkowicie odkryci a chcąc ratować siebie i statki zapakowali manatki i prubowali zdążyć przed huraganem ale na szczęście nie zdążyli w japoni okrzyknięto że huragan uratował kraj i nazwano go kamikadze podczas drugiej wojny światowej japończycy stworzyli taktyke samobujczą i nazwali ją na cześć huraganu w nadzieji że kamikadze znów uratuje japonie oczywiście to sie wydarzyło naprawde żebyście nie mieli wątpliwości a i jeszcze taka ciekawostka którą napewno wiecie hoć jest dużo legend o stworzeniu japoni to najbardziej znana opowiada o tym że był sobie kiedyś samuraj który bronił morza kiedy przyszły potwory owjownik wygrał walke a kiedy czyścił miecz to z czubka uroniły się cztery krople krwi które spadły do wody i stworzyły się cztery wyspy czly dzisiejsza japonia | |
|
| |
nanaka V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 17, 2009 10:00 am | |
| Powiedzmy ze zrozumialam xP Musze troche jeszcze nad tym pomyslec...xD Zeby lepiej to zaczaic to daj wes te... przyklady! Napisz ze z tym to powinno byc tak i tak... z tamtym tak i tak xP Bylabym wdzieczna :* | |
|
| |
patsok Nowicjusz
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 17, 2009 2:08 pm | |
| - Cytat :
- imasu piszemy gdy podmiot jest nieżywotny jak np człowiek zwierze a jak podmiot jest nieżywotny np krzesło komputer to piszemy arimasu mam nadzieje że zrozumiałas napisałem najprościej jak mogłem
bledzik imasu piszemy, gdy podmiot jest żywotny, a arimasu gdy nieżywotny ciekawe te opowiastki ale chyba panuje buddyzm | |
|
| |
patsok Nowicjusz
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 17, 2009 5:45 pm | |
| | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 17, 2009 7:28 pm | |
| patsok dzięki ze wychwyciłeś serio pomyliłem sie imasu żywotny arimasu nieżywotny fajnie przynajmniej wiem ze ktos jakby co mnie poprawi tak buddyzm jest bardzo popularny w japonji a został przywieziony z chin tak samo jak niekture zwyczaje przykłady arimasu i imasu ねこはへやにいます おかねはぎんこおにあります せんせいはだいがくにいます ぱつぉこはにほんいいます | |
|
| |
shogun Początkujący
Liczba postów : 22 Registration date : 17/06/2009
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 17, 2009 7:39 pm | |
| オハイオございますわたしはしょぐんですのほんがすきですうちでべんきょおします efree wytłumaczył byś mi dokładnie czas przeszły czasownika?? | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sob Cze 20, 2009 12:02 pm | |
| widać temat się rozrasta juz trzecia osoba do konwersacji wytłumaczyć czas przeszły czasownika no sprubuje ale niewiem co dokładnie oczekujesz bo temat jest obszerny no to w japońskim są dwa czasy teraźniejszo-przyszły i czas przeszły ogólnie czas odnosi się do czynności czas przeszły kończymy końcuwką masu która przybiera formy takie jak mashita czyli oznajmujący masitka-ka czyli pytający masendeshita przeczący i masendeshita-ka pytajco przeczący aby muwić i pisać czasem przeszłym potrzeba znać podstawowe słowa czyli naprzykład kyoo-dzisiaj kinoo-wczoraj senhuu-w zeszłym tygodniu sengetsu-w zeszłym miesiącu kyonen- w zeszłym roku itp przykłady kinoo sensei-ni aimashita kesa asagohan-o tabemasendeshita o to ci chodziło czy chcesz wiedzieć coś więcej?? | |
|
| |
Molcia1994 Stały Bywalec
Liczba postów : 79 Age : 30 Registration date : 18/06/2009
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Wto Cze 23, 2009 7:52 pm | |
| | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 24, 2009 10:52 am | |
| dzieki ale tą stronke doskonale znamy no przynajmniej ja i patsok niewiem czy nanaka na nim była a ten temat jest nie po to aby się ogólnie uczyć języka tylko po to aby zadać pytanie jak czegoś się nie rozumie albo niema na nie odpowiedzi na takich stronkach ja właśnie japonka | |
|
| |
Molcia1994 Stały Bywalec
Liczba postów : 79 Age : 30 Registration date : 18/06/2009
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 24, 2009 11:10 am | |
| Dobra, mój błąd;) | |
|
| |
efree V.I.P
| Temat: Re: uczymy się razem czyli samoopomoc Sro Cze 24, 2009 11:33 am | |
| a ty ?? uczysz się języka?? | |