Kamiru Moderator
Liczba postów : 56 Age : 33 Localisation : Tokyo Registration date : 03/05/2007
| Temat: Koji Suzuki Sro Maj 09, 2007 7:45 pm | |
| Dobra to ja wrzuce dość znanego japonskiego autora książek, których adaptacje (myśle) znacie.Kōji Suzuki (jap. 鈴木光司, Suzuki Kōji; urodzony 13 maja 1957 w Hamatsu, prefektura Shizuoka) – japoński pisarz horrorów, twórca takich książek jak słynne Ringu.W Japonii stał się sławny w wieku 34 lat, kiedy w 1991 napisał horror Ringu. Książka odniosła sukces w całej Japonii. Po czteroletniej przerwie postanowił kontynuować historię rozpoczętą w Ringu i napisał część drugą, Rasen (らさん; pol. Spirala). W 1996 ukończył swój drugi horror, Honogurai mizu no soko kara (仄暗い水の底から; w tłumaczeniu: W otchłaniach ciemnej wody), który odniósł kolejny sukces i doczekał się amerykańskiej ekranizacji (Dark Water: Fatum). W 1998 ukazała się trzecia część historii, Uzumaki (うずまき; pol. Wir). Kōji Suzuki grał także role w filmowych wersjach swoich książek.Jego hobby to motocykle oraz rowery. W ostatnich latach zorganizował kilka rowerowych rajdów wokół Tokio, gdzie aktualnie mieszka.Książki
- Ringu – wydana w 1991
- Rasen (Spirala) - wydana w 1995
- Honogurai mizu no soko kara (W otchłaniach ciemnej wody) – wydana w 1996
- Uzumaki (Wir) – wydana w 1998
- Narodziny (zbiór krótkich historii, wyjaśniających wątki zawarte w poprzednich tomach) – wydana w 1999
Na język polski przetłumaczona została jedynie książka pod nazwą Ring.Adaptacje filmowe i telewizyjne książek
- Ringu: Kanzenban (japoński serial telewizyjny na podstawie Ringu) – emitowany w 1995
- The Ring: Krąg (na podstawie Ringu) – nakręcony w 1998
- Rasen (na podstawie Rasen) – nakręcony w 1998
- Ring: The Spiral (australijski seral telewizyjny na podstawie Rasen) – emitowany w 1998
- The Ring: Krąg 2 (na podstawie Rasen i Uzumaki) – nakręcony w 1999
- Ringu: Saishu-sho (japoński serial telewizyjny na podstawie Rasen i Uzumaki) – emitowany w 1999
- Ring Virus (na podstawie Ringu) – nakręcony w 1999
- The Ring: Krąg 0 – Narodziny (na podstawie Narodzin) – nakręcony w 2000
- Dark Water (na podstawie Honogurai mizu no soko kara) – nakręcony w 2002
Suzuki grał większe lub mniejsze role we wszystkich powyższych filmach oraz ich amerykańskich remake’ach (oprócz Ring Virus). Dodatkowo zagrał jeszcze w dwóch filmach opowiadających o powstawaniu jego książek, nakręconych w 2005.
Zmobilizuje się, zaoszczędzę i zamówię jego książke ;P Czekam na opinie co do autora i do adaptacji.
| |
|
Yoko Stały Bywalec
Liczba postów : 79 Age : 31 Registration date : 27/07/2007
| Temat: Re: Koji Suzuki Sob Sie 04, 2007 6:23 pm | |
| Czytałam Ringa. Wspaniała książka:) Jak dla mnie lepsza od wszystkich adaptacji. Mam nadzieję, że w końcu dopadnę Dark Watera, bo film był świetny:D | |
|
Eriko Nowicjusz
Liczba postów : 102 Age : 33 Registration date : 25/07/2007
| Temat: Re: Koji Suzuki Pią Sie 10, 2007 9:40 am | |
| Ja tez czytałam ringa, chociaż adaptacja tez mi sie podoba. | |
|
Yoko Stały Bywalec
Liczba postów : 79 Age : 31 Registration date : 27/07/2007
| Temat: Re: Koji Suzuki Pią Sie 10, 2007 2:40 pm | |
| Adaptacja jest niezła, ale ksiażce niedorówna:) W zasadzie to żałowałam, że w filmie zmienili niektore fakty z ksiazki. | |
|