...::: Japan Club :::...
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

...::: Japan Club :::...

Najlepsze Forum O Japonii ! Najlepsze tematy , najlepsi użytkownicy :) Odkryj na nowo Kraj Kwitniącej Wiśni razem z Japan Club ! Zapraszam !!!

IndeksSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj

Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)

Go down 
+15
Molcia1994
nanaka
Yuko
AngelOfDarkness
efree
Naggaroth
romanka
Eriko
HI MIZU KAZE TSUCHI
Sandris
ChibiAki
Aki kocha Hiro ^^
Nuria
Admin
Kanarek
19 posters
Idź do strony : 1, 2  Next
AutorWiadomość
Kanarek
Moderator
Moderator
Kanarek

Liczba postów : 68
Registration date : 04/05/2007

Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Empty
PisanieTemat: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePią Maj 04, 2007 11:48 pm

Co sądzicie o różnych sztukach walki?? jakie lubicie, jakie nie. Co trenujecie, moze co chcielibyście trenować i dlaczego akurat taki wybór?? czyli tak w skrócie, wszystko o Martial Arts Very Happy

Sam trenowałem kiedyś (a dokładniej do zeszłego roku) Capoeirę, czyli brazylijską sztukę walki (nie mylić z ju-jitsu). Jest połączona z tańcem i wszystko odbywa się przy udziale muzyki. Dlaczego capoeira?? Urzekła mnie tam ta płynność ruchów, realne przedstawienie walki przy braku kontaktu. Jednym słowem naprawdę piękna. Nieststy musiałem przestać z powodu zamknięcia grupy w moim mieście oraz braku czasu na dojazdy do innego. Może po wakacjach powrócę do treningów. Najlepiej obejrzeć filmiki na YouTube lub innych tego typu stronkach, jednak od razu mówię, że nie oddaje to tej atmosfery jaka panuje podczas calego treningu.

Dobra, teraz wy!!
Powrót do góry Go down
Admin
Admin
Admin
Admin

Liczba postów : 121
Registration date : 03/05/2007

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeSob Maj 05, 2007 7:05 am

Jak chodzilem do podstawowki bylem raz na lekcji karate Smile Nawet fajne tylko ze jakos mi sie nie chcialo pozniej na to chodzic Smile Capopeira tez jest fajne (lepsza od karate w 100%)
Powrót do góry Go down
https://japanclub.forumpolish.com
Nuria
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Nuria

Liczba postów : 73

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeNie Maj 06, 2007 8:12 pm

Kanarek napisał:
Co sądzicie o różnych sztukach walki?? jakie lubicie, jakie nie. Co trenujecie, moze co chcielibyście trenować i dlaczego akurat taki wybór?? czyli tak w skrócie, wszystko o Martial Arts Very Happy

Sam trenowałem kiedyś (a dokładniej do zeszłego roku) Capoeirę, czyli brazylijską sztukę walki (nie mylić z ju-jitsu). Jest połączona z tańcem i wszystko odbywa się przy udziale muzyki. Dlaczego capoeira?? Urzekła mnie tam ta płynność ruchów, realne przedstawienie walki przy braku kontaktu. Jednym słowem naprawdę piękna. Nieststy musiałem przestać z powodu zamknięcia grupy w moim mieście oraz braku czasu na dojazdy do innego. Może po wakacjach powrócę do treningów. Najlepiej obejrzeć filmiki na YouTube lub innych tego typu stronkach, jednak od razu mówię, że nie oddaje to tej atmosfery jaka panuje podczas calego treningu.

Dobra, teraz wy!!

Do jakiej grupy należałeś? A masz corda? Bo widzisz, ja bardzo bym chciała iść na Oficina da Capoeira u mnie w mieście, tylko się boję trochę o moje stawy Smile. Ale chyba pójdę, bo zaczynają się darmowe treningi...
Powrót do góry Go down
http://arha-jinsei.blog.onet.pl
Kanarek
Moderator
Moderator
Kanarek

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePon Maj 07, 2007 11:21 am

Należałem do Porto De Minas. W grupie była naprawdę miła atmosfera, szczególnie na szkoleniach. Niestety trenowałem tylko jeden rok, bo później na treningi przychodziło co raz mniej osób i w końcu Monitor zamknął grupę. Corda nie mam, bo nie brałem udziału w Batizado. Brak kasy no i to było już po zamknięciu grupy.

Co do stawów to myślę, że nie masz się czego obawiać, bo jak pewnie wiesz, połowę treningu obejmuje rozgrzewka, więc zawsze jest sie dobrze przygotowanym do ćwiczeń, trzeba się tylko do niej przyłożyć.

BTW, skąd jesteś??
Powrót do góry Go down
Nuria
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Nuria

Liczba postów : 73

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePon Maj 07, 2007 2:03 pm

A z Chrzanowa... ale darmowe treningi są w Jaworznie, jak jest sezon czyli teraz w maju i przez wakacje. Ale niedawno nastąpił rozłam w Oficinie i teraz praktycznie przestała istnieć w Polsce Sad... jakąś nową grupę założyli, jeszcze nie znam nazwy. Szkoda, bo Oficina była fajna.

Dzięki za wypowiedź o stawach, po prostu słyszałam, że jak się już w capo wciągnie, to się można przetrenować Very Happy
Powrót do góry Go down
http://arha-jinsei.blog.onet.pl
Aki kocha Hiro ^^
Początkujący
Początkujący
Aki kocha Hiro ^^

Liczba postów : 20
Registration date : 01/06/2007

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePią Cze 01, 2007 5:32 pm

Azjatyckie sztuki walki to to co Aki kocha ^0^
Od małego uwielbiam tego typu filmy itp.
Moimi ulubionymi sztukami są: muai thai xD, kung-fu (hung gar, wing chun, bu-jutsu[wingshu]), troche karate, tai chi, hsing-I.
Uwielbiam filmy z Tonnym Jaa i Jetem Lee.
Od 8 lat trenuję wing chun i od kilku tygodni muai thai xDDD
Powrót do góry Go down
http://www.nihonai.fora.pl
ChibiAki
Moderator
Moderator
ChibiAki

Liczba postów : 79
Registration date : 12/05/2007

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeSro Cze 06, 2007 2:01 am

Mnie interesuje większość sztuk walki. Przez 5 lat trenowałem boks (rekreacyjnie), 1,5 roku Muai Thai i zapasy (ale to w podstawówce jeszcze było). Wszystko zakończyło sie kontuzją kolana, a dokładniej niestabilność i prawie całkowicie zerwane więzadło krzyżowe ;/ Z tego co już wiem szanse na powrót do którego kolwiek ze sportów które uprawiałem wynosi 10% (nawet biegać zabronili lol! " . Ale nie ma co sie łamać ludzie nie z takich kontuzji wychodzili na prostą Very Happy
Powrót do góry Go down
Sandris
Początkujący
Początkujący
Sandris

Liczba postów : 8
Registration date : 27/06/2007

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeSro Cze 27, 2007 9:47 am

Od 2 lat interesuje się ogólnie Matrial Arts , nie trenuje niczego-narazie Razz hehe moja kondycja wynosi 5% (o rozciąganiu już nie wspomne) ale cóż, zaczeły się wakacje i wszystko jest możliwe Very Happy
Podziwiam grupe z Torronto o której zapewne słyszeliście już nie raz- Ryouko. Rozmawiałam z Jamesem Markiem (Urban ninja) i po jego wypowiedzi chce się robić takie cuda jak on Smile Heh chyba się rozpisałam Shocked

PS: Polecam ich filmiki oraz stronke http://www.teamryouko.com/ .
Powrót do góry Go down
HI MIZU KAZE TSUCHI
Początkujący
Początkujący
HI MIZU KAZE TSUCHI

Liczba postów : 23
Registration date : 10/07/2007

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeWto Lip 17, 2007 12:31 pm

Team Ryouko (czyt. Rajuko) jest extra, oglądałem ich filmy jakis rok temu, o ile pamiętam to Team Ryouko połączyli akrobatyke, le parkour i jakąś sztuke walki, no i teraz to ćwiczą, to na prawde fajnie wygląda i jest bardzo widowiskowe, ch0oć że by umieć coś takiego no to trzeba ładnych paru lat treningu!!
Powrót do góry Go down
ChibiAki
Moderator
Moderator
ChibiAki

Registration date : 12/05/2007

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeSro Lip 18, 2007 11:56 pm

Ryouko sa świetni ale dokładniej mówiąc to każdy z nich (prawie) od małego trenował jakąś sztuke walki, a w późniejszym okresie dorastania założyli ową grupe i do swoich umiejętności dorzucili to co dobre w innych sportach np: akrobatyka. Kiedyś jak szukałem na YouTube filmików Ryouko natrafiłem na coś równie ciekawego, a mianowicie na Extreme Crew. Jest to Koreańska grupa Breakdance której popisy budzą we mnie pełny szacunek Smile
A tutaj link do jednego z najlepszych filmików: http://pl.youtube.com/watch?v=5MawtVoEHQU

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Edit'a:
Muzyka z filmiku to "Pride FC - Official Theme"

Ostatnio zmieniony przez dnia Czw Lip 19, 2007 10:05 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry Go down
HI MIZU KAZE TSUCHI
Początkujący
Początkujący
HI MIZU KAZE TSUCHI

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeCzw Lip 19, 2007 10:48 am

Powiem że oglądałem ten film, i muszę przyznać że jest naprawdę odjazdowy, czegoś takiego to nigdy jeszcze nie widziałem(a widziałem w swoim życiu wiele) faktycznie po obejrzeniu ich wyczynów można nabrać do nich szacunku, muzyka Pride FC(wystarczy spojrzeć na komentarze) dobrze dopasowana, jedna z moich ulubionych scenek to ta w czasie 4 min, co prawda trwa tylko 2s, ale można się bardzo zdziwić co ten kolo zrobił(dla mnie to wyglądało jak balet do góry nogami), już nic więcej nie powiem sami zobaczcie! Twisted Evil Twisted Evil
Powrót do góry Go down
Kanarek
Moderator
Moderator
Kanarek

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeCzw Lip 19, 2007 11:07 am

No, na prawdę są niesamowici. Co ludzie potrafią zrobić z swoim ciałem Smile Też bym tak chciał, szkoda tylko, że na wszystkie treningi potrzeba kilku lub kilkunastu lat treningu :/
Jak zawsze brakuje czasu
Powrót do góry Go down
HI MIZU KAZE TSUCHI
Początkujący
Początkujący
HI MIZU KAZE TSUCHI

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeCzw Lip 19, 2007 12:20 pm

Pride FC leciał jeszcze na UFC (Ultimate Fighting Championship) którym był też Polak!
Powrót do góry Go down
Eriko
Nowicjusz
Nowicjusz
Eriko

Liczba postów : 102
Registration date : 25/07/2007

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePią Sie 10, 2007 9:47 am

Ja ćwiczyłam Karate. Byłam całkiem dobra. Umiałam wszystkie pokazy. Lecz niestety ze względu na kontuzje musiałam zrezygnować i nie wróciłam już do tego sportu.
Powrót do góry Go down
romanka
Początkujący
Początkujący
romanka

Liczba postów : 38
Registration date : 08/06/2008

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeSro Cze 11, 2008 6:33 pm

Eriko wspołczuje pewnie było ci z tego powodu przykro Neutral Ja nie cwiczyłam karate itp. troche załuje bo napewno dobrze znac jakas sztuke walki Smile Mam przyjaciołke co w tym roku jedzie na oboz z karate (ale jej zazdroszcze I love you )
Powrót do góry Go down
Naggaroth
Początkujący
Początkujący
Naggaroth

Liczba postów : 49
Registration date : 01/04/2008

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeWto Cze 17, 2008 11:45 am

Ja od 7 lat trenuję Aikido. Jest to japońska sztuka walki. Ja, mając 1kyu (brązowy pas) i w maju przyszłego roku zdając na 1 dan (czarny pas) uważam, że dopiero teraz ZACZYNAM robić prawdziwe Aikido. Sztuka ta wymaga wieloletniego treningu. Dlatego dużo ludzi się do niej zniechęca. Przychodza na swoje pierwsze treningi mając nadzieję, że nauczą się tutaj jak szybko kogoś porządnie sprać. Przy czym poczatki ograniczają sie do 'łapania' za rączki, robienia kilku podstawowych dźwigni i padów. Jednak im dłużej się ćwiczy to zdaje sie sobie sprawę, że sztuka to nie polega na sile czy agresji. Wrecz przeciwnie - spokoj i relaks Smile A im agresywniejszy przeciwnik, tym lapiej. Wystarczy wykozystac jego pęd, zadziałac biodrem (sila w aikido wywodzi sie nie z rąk tylko z bioder tj. centrum ciala) i sprowadzic na ziemie ^^
Wiele ludzi pyta czy jezdze na jakies zawody. Niestety (albo i na szczecie) zawodow Aikido nie ma. A to dlatego ze zawody takie konczyly by sie w najlepszym wypadku polamanymi konczynami..

Tak wiec jesli ktos chce osiagnac wewnetrzny spokoj i pewnosc siebie, oraz nauczyc sie skutecznej samoobrony bez koniecznosci budowania 'Pudzianowych' mięsni, to polecam własnie tę sztukę ^^
Powrót do góry Go down
efree
V.I.P
V.I.P
efree

Liczba postów : 1171
Registration date : 28/03/2009

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeWto Kwi 07, 2009 8:03 pm

ja od prawie siedmiu lat trenuje karate shotokan w szczecnie. niedawno zdałem na 1 brązowy Very Happy Very Happy Very Happy i choć mineło już tyle lat to jednak nie żałuje wybranej drogi. wcale się nie zniechęciłem nawet na odwrót zaczołem zupełnie inaczej patrzeć na te sztuke walki
Powrót do góry Go down
AngelOfDarkness
Początkujący
Początkujący
AngelOfDarkness

Liczba postów : 16
Registration date : 14/04/2009

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeWto Kwi 14, 2009 1:08 pm

Ja od sześciu lat trenuję Choy Lee Fut Kung Fu ^^ Mam brązowy pas (I poziom). Uważam że to cudowny sport, który warto uprawiać. Zapisałam się gdy miałam 9 lat, i nie znudziło mi się to aż do teraz. Kłopot w tym że muszę jeżdzić aż do wieliczki, gdyż w moim mieście jest oddział dla osób poniżej trzynastu lat, więc uczę się od Sifu. Jestem prawie najmłodszą osobą z brązowym pasem... Jedynym minusem jest to, że egzaminy są ok. 3 na rok ;/ Ja osobiście szybko się uczę nowych technik, szczególnie ciosów, bloków, kopów itd. xD "Forma" też nei idzie aż tak źle. Gorąco polecam!
Powrót do góry Go down
efree
V.I.P
V.I.P
efree

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeWto Kwi 14, 2009 6:25 pm

3 razy na rok ?? i tak masz farta u mnie jest tylko 1 raz na rok i jeden specjalny podczas obozów wtedy trener (6 dan) wybiera tylko kilka najlepiej sprawujących się na obozie osób
Powrót do góry Go down
AngelOfDarkness
Początkujący
Początkujący
AngelOfDarkness

Liczba postów : 16
Registration date : 14/04/2009

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePon Kwi 20, 2009 11:17 am

To ci współczuję ^^ U nas 3x na rok starcza, bo Kung Fu jest coraz trudniejsze, no ale cóż o,o...
Powrót do góry Go down
Yuko
Początkujący
Początkujący
Yuko

Liczba postów : 49
Registration date : 03/02/2009

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePon Kwi 20, 2009 4:22 pm

Bardzo chciałabym poznać jakąś ciekawą sztukę walki, ale moja mama się nie zgadza, bo jestem pianistką i flecistką i nie mogę mieć żadnych kontuzji. Macie jakieś propozycje na sztukę walki bez zbyt dużych kontuzji rąk? confused
Powrót do góry Go down
nanaka
V.I.P
V.I.P
nanaka

Liczba postów : 1012
Registration date : 24/05/2008

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimePon Kwi 20, 2009 6:57 pm

Ja bardzo chciałabym chodzić na capoire ale problem w tym ze nie jestem z miasta xD
Mieszkam niedaleko Puław (jak ktoś zna to wie) ale niestety niewiem czy ktos prowdzi tam jakies zajecia. Jeśli coś wiecie to może doradzicie, lub polecicie coś innego. Bardzo bym prosiła. Smile
Powrót do góry Go down
efree
V.I.P
V.I.P
efree

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeWto Kwi 21, 2009 11:32 am

yuko jeśli nie chcesz mież dużych kontuzji to myśle że idealne byłoby kendo jest to japońska sztuka walki. uczysz się tam walki kijami zwanymi shinai . może się wydawać że tu właśnie będzie dużo kontuzji. ale strój do kendo zwane bogu składa się z tylu elementów ochronnych że nic za bardzo sobie nie zrobisz Very Happy:D
http://video.google.pl/videosearch?q=kendo&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&ei=gK7tSY-MMsPH-Aas2MmyDw&sa=X&oi=video_result_group&resnum=4&ct=title#

masz ten link zobacz sobie kilka filmików
Powrót do góry Go down
Molcia1994
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Molcia1994

Registration date : 18/06/2009

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeSro Cze 24, 2009 10:59 am

Zawsze chciałam zobaczyć walkę sumo, choć to chyba z deczka obżydliwe...Wink
Powrót do góry Go down
efree
V.I.P
V.I.P
efree

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitimeSro Cze 24, 2009 11:01 am

słyszałem że w warszawie i krakowie są jakieś polskie szkułki sumo Very Happy
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)   Sztuki walki (nie tylko te wschodnie) Icon_minitime

Powrót do góry Go down

Sztuki walki (nie tylko te wschodnie)
Powrót do góry 
Strona 1 z 2Idź do strony : 1, 2  Next

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
...::: Japan Club :::... :: Sport-
Skocz do: