| Przepisy na japońskie potrawy | |
|
+14Rinoa Nagisa Kaze Milo Arisuss Yuka Otoshi ANTAL Eriko Sandris Nuria Kari-chan=^^= Admin Kanarek 18 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Nagisa V.I.P
Liczba postów : 726 Age : 31 Localisation : Łódź Registration date : 25/09/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Wto Lut 22, 2011 2:33 pm | |
| a, no ja od razu zastrzegam, że mówię o kasztanie jadalnym Żeby mi tu nikt naszych pospolitych kasztanów nie wrzucił do piekarnika i nie zjadł | |
|
| |
efree V.I.P
Liczba postów : 1171 Registration date : 28/03/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Sro Lut 23, 2011 10:07 am | |
| ja tam nie wiem.... chociaż niektórzy ludzie widząc tego demota mogli tak zrobić | |
|
| |
Nagisa V.I.P
Liczba postów : 726 Age : 31 Localisation : Łódź Registration date : 25/09/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Sro Lut 23, 2011 2:39 pm | |
| Znając możliwości naszego społeczeństwa - jestem niemalże pewna, że kilku takich się znalazło wracając do tematu: ma ktoś może przepis na szybki japoński deser (na słodko) ? | |
|
| |
Kaze Super Usher
Liczba postów : 203 Age : 32 Localisation : Gliwice Registration date : 29/08/2010
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Sro Lut 23, 2011 2:59 pm | |
| może coś znajdę daj mi trochę czasu | |
|
| |
Nagisa V.I.P
Liczba postów : 726 Age : 31 Localisation : Łódź Registration date : 25/09/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Sro Lut 23, 2011 3:16 pm | |
| Nie chcę naciskać, ale cieszyłabym się, gdybyś znalazł jakiś wypróbowany przepis do piątku Najlepiej taki bez pieczenia czy mrożenia, wiesz: mieszasz składniki et voila! | |
|
| |
Kaze Super Usher
Liczba postów : 203 Age : 32 Localisation : Gliwice Registration date : 29/08/2010
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Sro Lut 23, 2011 3:17 pm | |
| Dorayaki - naleśniki na słodko składniki (na 4 porcje): 10 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jedno duże jajo 2 łyżki wody 7-8 dag cukru trzcinowego 2 łyżki słodkiej pasty fasolowej (ew. jakiegoś dżemu) etapy przygotowania mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i "napowietrzona") na rozgrzaną (najlepiej suchą, nienatłuszczoną) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki) gotowe placki smarujemy dżemem i zwijamy w ruloniki podajemy z japońską zieloną herbatą Ciastka ryżowe składniki (na 4 porcje): 120 g joshinko (bardzo kleista mączka ryżowa) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirin etapy przygotowania: mączkę wsypujemy do miseczki i stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiamy ciasto - powinno być gładkie i jędrne ciasto układamy na wilgotnej ściereczce w garnku do gotowania na parze i gotujemy przez 20 min. na dużym ogniu kiedy ciasto się gotuje, w osobnym garnku zagotowujemy sos sojowy z winem mirin i gotujemy aż do powstania rzadkiego "syropu" z ciasta formujemy 24 kuleczki; nadziewamy po trzy na szpikulce do szaszłyków i pieczemy na złoto pod bardzo gorącym grillem w piekarniku smarujemy ciastka "syropem" i jeszcze raz podpiekamy ciastka ryżowe można też doprawić herbatą lub cynamonem: 100 g joshinko mieszamy ze 100 g cukru; wyrabiamy ciasto i gotujemy je wg przepisu powyżej; dzielimy na 2 części; do jednej dodajemy szczyptę cynamonu, do drugiej - 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty; wyrabiamy ciasta z przyprawami, formujemy kuleczki, nadziewamy na szpikulce do szaszłyków; podpiekamy jak wyżej Sandesz z wodą różaną Sandesz wymaga przygotowania paniru - indyjski biały ser, przypominający trochę w smaku nasz polski twaróg. Składniki na ok. 250g: • 2 L mleka 2% (nie UHT) • sok z cytryny (5 łyżek) lub kwasek cytrynowy • sito, gaza lub ręcznik kuchenny Przygotowanie: Postępujemy jak w przypadku tofu. Mleko gotujemy, nie dopuszczając do wykipienia. Do gorącego mleka dodajemy przygotowany sok cytrynowy - mleko z biegiem czasu się zetnie, a od serwatki oddzieli gąbczasty panir. Ser z serwatką wylewamy na sito wyłożone gazą lub ręcznikiem kuchennym, następnie odstawiamy do odsączenia. Potrzebujemy miękkiego sera, więc zawiązujemy woreczek i odciskamy wodę. Składniki na sandesz (ok.12 kulek): • 250g sera panir • 50 g cukru • woda różana • wiórki kokosowe do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Świeży ser wyrabiamy na stolnicy, do czasu aż stanie się gładki i znikną wszelkie grudki. Zajmuje to sporo czasu, bądźmy, zatem cierpliwi. 2. Ser dzielimy na 2 części, z czego jedną wyrabiamy z cukrem. Cześć wyrobioną z cukrem gotujemy w garnku na małym ogniu cały czas mieszając.. Gęsty sandesz stanie bardzo rzadki, a następnie ponownie zgęstnieje. Kiedy zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka, zdejmujemy garnek z ognia. 3. Łączymy sandesz gotowany z nie gotowanym. Dodajemy wody różanej (3 łyżeczki), wyrabiamy dokładnie ciasto. Formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do wystygnięcia. proszę bardzo | |
|
| |
Nagisa V.I.P
Liczba postów : 726 Age : 31 Localisation : Łódź Registration date : 25/09/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Sro Lut 23, 2011 3:21 pm | |
| hm, naleśniki w miarę łatwe i szybkie Ale jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na szybki deser, to proszę pisać | |
|
| |
efree V.I.P
Liczba postów : 1171 Registration date : 28/03/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Czw Lut 24, 2011 11:09 am | |
| nagisa.... przypominam że tu jestem a wiem już o co ci chodzi więc poszukaj sama dobrze? najlepiej coś co już robiłaś tu chodzi o coś co tobie smakuje hmm Kaze... małe pytanko, próbowałeś te przepisy które wstawiasz? nie to żebym się znał... dlatego zbytnio w tym temacie nie pisze.. ale jako kucharz z zawodu kilka punkcików mi w tych przepisach niezbyt pasuje, choć mogę się mylić jeszcze nie zdążyłem wypróbować | |
|
| |
Nagisa V.I.P
Liczba postów : 726 Age : 31 Localisation : Łódź Registration date : 25/09/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Czw Lut 24, 2011 4:25 pm | |
| efree, ale tobie też musi smakować no cóż, i tak już mam pomysł | |
|
| |
efree V.I.P
Liczba postów : 1171 Registration date : 28/03/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Czw Lut 24, 2011 5:05 pm | |
| hmm no dobrze, zobaczymy. mi? to sprawa drugorzędna | |
|
| |
Nagisa V.I.P
Liczba postów : 726 Age : 31 Localisation : Łódź Registration date : 25/09/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Czw Lut 24, 2011 5:46 pm | |
| ech i tak znasz moje zdanie na ten temat A i tak choć kęsa zjesz A co do przepisów, to wcześniej ktoś dodał przepis na kuleczki ryżowe... i chyba zrobię i wam zraportuję, jak wyszły | |
|
| |
Kaze Super Usher
Liczba postów : 203 Age : 32 Localisation : Gliwice Registration date : 29/08/2010
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pią Lut 25, 2011 7:14 am | |
| to chyba ja bardzo polecam sam robiłem i są bardzo dobre | |
|
| |
efree V.I.P
Liczba postów : 1171 Registration date : 28/03/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pią Lut 25, 2011 10:16 am | |
| ale używasz przepisu jako pomocnika a sam dozujesz itp czy wszystko według niego? hmm no ok, skuszę się i zrobię jeden przepis, napiszę później jak wyszło | |
|
| |
Kei Stały Bywalec
Liczba postów : 99 Age : 32 Registration date : 18/07/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pią Lut 25, 2011 4:18 pm | |
| Ja mam przepis na Japońską szarlotkę, ale jeszcze go nie wypróbowałem.
Japońska szarlotka
1 szklanka mielonego suchego maku 0,5 kostki masła 3 jajka kasza manna - 3 łyżki stołowe 1 kg jabłek winnych aromat rumowy według uznania 1 szklanke cukru 2 łyżki deserowe proszku do pieczenia
Wykonanie: Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, suchą kaszę manną, aromat, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub czekoladową. | |
|
| |
Kaze Super Usher
Liczba postów : 203 Age : 32 Localisation : Gliwice Registration date : 29/08/2010
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pon Mar 21, 2011 12:06 pm | |
| na szarlotkę powiadasz to ja chętnie wypróbuje ten przepis | |
|
| |
Kei Stały Bywalec
Liczba postów : 99 Age : 32 Registration date : 18/07/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pon Mar 21, 2011 5:16 pm | |
| To jak zrobisz tą szarlotkę to daj znać czy wyszła i oczywiście czy smakowała | |
|
| |
Kaze Super Usher
Liczba postów : 203 Age : 32 Localisation : Gliwice Registration date : 29/08/2010
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pon Mar 21, 2011 6:00 pm | |
| oczywiście dam pełną recenzje tego ciasta widzę, że nie ma mąki podejrzewam, że ten mak pełni rolę mąki | |
|
| |
Kei Stały Bywalec
Liczba postów : 99 Age : 32 Registration date : 18/07/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pon Mar 21, 2011 7:47 pm | |
| No ja nie jestem cukiernikiem ale jakaś mąka powinna być, musisz sam pokombinować. Może znajdź przepis w necie i się upewnij | |
|
| |
Hijikata Dusza Towarzystwa
Liczba postów : 151 Age : 32 Registration date : 21/06/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pon Mar 21, 2011 8:01 pm | |
| Z makiem trzeba uważać | |
|
| |
fardar Nowicjusz
Liczba postów : 132 Age : 31 Registration date : 30/08/2010
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Pon Mar 21, 2011 9:24 pm | |
| Znacie jakieś japońskie potrawy, do których nie są potrzebne jakieś składniki nie wiadomo skąd i które by się robiło szybko i łatwo? | |
|
| |
Kaze Super Usher
Liczba postów : 203 Age : 32 Localisation : Gliwice Registration date : 29/08/2010
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Wto Mar 22, 2011 6:46 pm | |
| Hijikata no ty, że z makiem trzeba uważać | |
|
| |
Hijikata Dusza Towarzystwa
Liczba postów : 151 Age : 32 Registration date : 21/06/2009
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy Wto Mar 22, 2011 7:20 pm | |
| A trzeba, trzeba. Mak może być niebezpieczny | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Przepisy na japońskie potrawy | |
| |
|
| |
| Przepisy na japońskie potrawy | |
|